fbpx
בחרו עמוד

שוק ההנפקות הישראליות נמצא בשיא כל הזמנים, נדמה שהיכן שלא נחפש, תמיד נמצא חברה ישראלית באופק. הישראליות בוול סטריט שוות כבר למעלה מ-300 מיליארד דולר, יותר מכל בורסת תל אביב יחד וכפי שמצביעה הסטטיסטיקה, חגיגה כזאת לא נראתה מאז בועת הדוט קום.

בין קולותיו של הפד אשר מרעידות את השוק, לבין הפחדים בשווקים הגלובליים לחזרתו של הנגיף, הישראליות עושות חיל בוול סטריט ואנחנו באינטראקטיב ישראל דאגנו שלא תפספסו כלום.

 

חלק מההנפקות הישראליות בוול סטריט

 

נתחיל מהסוף, השבוע האחרון היה השבוע השלישי מתחילת השנה שבו נרשמו 17 הנפקות של חברות בוול סטריט, ואם זה לא מספיק, מאז ומעולם לא נראה שבוע בו 4 חברות ישראליות ניגשו להנפקה לציבור. אלו נתונים אשר המשקיע הישראלי לא הכיר מעולם וגם המשקיע האמריקאי לא ראה את זה קורה במגרש הביתי שלו מאז שנת 2000. להזכירכם, אנחנו רק בחצי הראשון של שנת 2021. כפי שאתם מצליחים להבין, גל ההנפקות ששוטף את וול סטריט הוא לא מקרי ומדובר במגמה שעל פי המומחים צפויה להימשך גם לסוף 2021 ותחילת 2022. ספאקים הפכו לנחלתם של חברות אשר רוצות להגיע לוול סטריט, בעיקר בזכות העובדה שמדובר בתהליך פשוט וזול יותר ממסלול ההנפקה הרגיל, ואם חשבתם לעצמכם לרגע שהסטארטאפים הישראלים יפספסו את ההזדמנות, טעיתם ובגדול.

בכדי להבין לעומק על מה כל ההמולה סביב עולם ההנפקות בשנתיים האחרונות, עלינו להבין קודם מה מניע את אותה תעשייה משומנת. אם מסתכלים על הדברים מנקודת מצב מאקרו, אפשר להגיד שהיצירתיות היא זאת שאפשרה להפוך מחשבה למציאות, כאשר יותר ויותר חברות SPAC התווספו לשוק. בניגוד לדרך המסורתית שבה חברות הולכות להנפקה, ספאקים הפכו לדרך הנוחה ביותר לוול סטריט עבור הרבה חברות. זה מתחיל בעובדה שמדובר בחברת מיזוג, אשר כל מטרתה היא למצוא חיבור טוב ולסגור עסקת מיזוג בין השניים. אפשר לחשוב על זה כמשרד שידוכים עסקי ברמה הגבוהה ביותר. בראש אותם חברות ספאק עומדים בדרך כלל אנשי עסקים ממולחים ורווי ניסיון בתעשייה, אשר מתרוצצים במרץ ו״מקרקרים״ סביב אותן חברות טכנולוגיה במטרה להגיע למיזוג.

ישראלים רבים מתקשים להבין מה התועלת אשר משקיעים ישראלים מוצאים בוול סטריט, ובכן נדמה שחצי השנה האחרונה סיפקה לכולנו את התשובה לשאלה. הבורסה הישראלית, מכובדת ככל שתהיה, מכילה פחות מ-500 חברות (נכון לכתיבת מילים אלו) לעומת וול סטריט אשר מאגדת בתוכה כ-6,800 חברות מכלל הבורסות. ה״קש ששבר את גב המשקיע״ הוא ללא ספק העובדה שרק הישראליות שנסחרות בוול סטריט שוות יותר מכל בורסת תל אביב יחד. מדובר בתמונת מצב די עמומה אשר חלק רואים בה הזדמנות וחלק רואים בה אכזבה, אך דבר אחד ברור לכולם: הכסף הגדול נמצא בוול סטריט. כיום, גם עבור אותן חברות אבל גם עבור אותם המשקיעים, המסחר בוול סטריט הוא הדבר האמיתי. אם בעבר מדדי בורסת תל אביב היו המרכז הפיננסי המקומי, כיום וול סטריט עומדת במרכז לבו של המשקיע.

אפשר לייחס את הצמיחה המאסיבית של משקיעי הריטייל בשוק להמון משתנים, אך משתנה אחד צועק וברור לכולם, משהו גדול קורה כאן. המעגל הגדול הזה, אשר מזין את עצמו וממשיך לגדול ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, מאפשר לעוד ועוד חברות להיכנס לשוק תחת סקטורים חדשים, או לנגוס בנתח שוק של סקטורים חדשים. 

לפני שאנחנו צוללים עמוק מדי לתוך הסרט הורוד, חשוב להיות כנים ולהזכיר שלא כל ההנפקות ורודות, או מסתיימות כמצליחות, אף על פי תיאבון המשקיעים אשר נדמה שרק הולך וגדל. אם ניקח לדוגמה את ״אובר הסינית״ דידי (DIDI) אשר צנחה בכמעט 40% מאז ההנפקה וגם חברת המשלוחים Deliveroo אשר הונפקה בבורסת לונדון וירדה ב־26% ביום המסחר הראשון.

עבור השחקנים הוותיקים בשוק המצב הנוכחי מרגיש מוכר, אולי מבועת הדוט קום שגרמה לזרימה אדירה של כספים אל אותם חברות חדשניות. גיוסי הענק של הישראליות בוול סטריט הרבה יותר משמעותיות מאלו בשוק הפרטי 

 

גל ההנפקות הישראליות – במספרים

 

לפי תשקיפים ועסקאות שנחתמו וייחתמו עם ספאקים אשר כבר עכשיו נמצאים בתהליכים, עושה רושם שגל ההנפקות צפוי להימשך גם ברבעון השלישי. למדינה שלנו יש עוד המון נציגות אשר עושות את דרכן לנאסד״ק בהמשך השנה ונמצאות רגע לפני אישור עסקאות הספאק כמו Otonomo, Arbe ו-Innovid. את הלקח המשמעותי ביותר שניסיון העבר מלמד את תלמידי וול סטריט כבר כולם מכירים: החגיגה קצרה ומתישהו, היא נגמרת. 

כסף חדש שנכנס לוול סטריט דרך הנפקות במהלך השנים 2000-2020 במיליארדי דולרים

 

מוקדם להחליט אם החגיגה קרובה לסיומה וכפי שציינו בפסקה הקודמת, המיזוגים צפויים להימשך גם ברבעון השלישי והרביעי של השנה. גל ההנפקות בוול סטריט אינו מקרי ומתבסס על התהילה שמקבל השוק האמריקאי מסביב לעולם שמושכת שחקנים חדשים לתוכו. המשקיעים בוול סטריט כבר מבינים שככל שכסף חדש נכנס לזירה, יותר ויותר אנשים רוצים לאכול את העוגה, אך האם אנשי וול סטריט גם מנסים להשאיר אותה שלמה? כמה מנופח שווי השוק של אותן החברות אשר יצאו להנפקה והאם הגל הגדול בדרך להתנפץ בחוזקה? או שמא זוהי רק התחלה של מגמה הרבה יותר גדולה ממה שאנחנו יכולים לדמיין, והשוק הישראלי בוול סטריט נמצא רק בחיתולים. 

 

 

מקורות:

  • Nasdaq
  • finviz
  • Calcalist
  • Financial Times
  • TWS
  • Seeking Alpha
  • NYSE

   *הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

80.79.6.161
דילוג לתוכן