fbpx
בחרו עמוד

מאת: עידן סימן טוב, בית השקעות אינטראקטיב ישראל

השעיית האישור של Nord stream 2 הביאה מיידית לעלייה במחירי הגז באירופה ובריטניה.
רגולטור האנרגיה של גרמניה הודיע כי הוא "השעה באופן זמני" את האישור של צינור Nord stream 2, מה שהביא לנסיגה בפרויקט הגז הנתמך בקרמלין, וגרם לעלייה במחירי הגז בבריטניה וביבשת אירופה.

הרגולטור אמר שהוא עדיין לא יכול לאשר את הפרויקט, בראשות "גזפרום" הרוסית, מכיוון שבעליו בחרו ליצור סניף של חברת בת גרמנית שעדיין לא יוסדה כהלכה על פי החוק הגרמני.

ההשעיה מגיעה בזמן קריטי לאספקת הגז האירופית, כשהמחירים עלו ברחבי היבשת. גזפרום הואשמה על ידי כמה מדינות בהגבלת היצוא למערב אירופה כדי להגביר את הלחץ על גרמניה ולהאיץ את אישור הפרויקט.

חוזי הגז בבריטניה למסירה בדצמבר עלו כמעט ב-15% ל-2.39 ליש"ט ליחידת חום אתמול, בעוד שהמדד האירופי עלה ב-13% ל-99 אירו למגה וואט שעה, כאשר שני החוזים נסחרו קרוב לרמתם הגבוהה ביותר בחודש האחרון.

החלטתה של גרמניה לעכב את האישורים לצינור שעוקף את הצינורות הנוכחיים העוברים דרך השכנות הקרובות ביותר של רוסיה באוקראינה ובלארוס, באה בעקבות קריאות של מנהיגי המערב לבטל את התוכנית או להסתכן בערעור היציבות באזור.

בוריס ג'ונסון הזהיר את גרמניה כי היא תצטרך לבחור בין "הזרמה של יותר ויותר פחמימנים רוסיים בצינורות ענק חדשים" לבין "להגן על אוקראינה", "ולמגן את המטרה לשלום ויציבות" במזרח אירופה.

מבקרי הפרויקט חוששים שרוסיה תשתמש בצינור כנשק גיאופוליטי באירופה על רקע משבר הגז העולמי, תוך החלשת אוקראינה (שכן הצינור החדש יעקוף אותה) הנשענת במידה רבה על הכנסות ממשלוח גז רוסי לאירופה דרך רשת מעבר הגז שלה. מוסקבה מכחישה זאת.

"כשאנחנו אומרים שאנחנו תומכים בריבונות וברצף הטרטוריאלי של אוקראינה, זה לא בגלל שאנחנו רוצים להיות יריבים לרוסיה, או שאנחנו רוצים בדרך כלשהי אסטרטגית להקיף או לערער את המדינה הנהדרת הזו", אמר ג'ונסון בנאום לפורום של נכבדי לונדון בבית אחוזה ביום שני.

מזכיר המדינה האמריקני, אנטוני בלינקן, הזהיר מוקדם יותר השנה כי נורד סטרים 2 מייצג "פרויקט גיאופוליטי רוסי שנועד לחלק את אירופה ולהחליש את ביטחון האנרגיה האירופית".

חשוב לציין שמרכיב עיקרי במשבר מחירי הגז באירופה הוא למעשה ההתנהלות הכושלת של הממשלים האירופאיים. לדוגמא, בריטניה.
המדינה ביטלה במידה רבה את הפחם לייצור חשמל, ובנתה קיבולת צריכה באנרגיה מתחדשת, במיוחד רוח. מהלכים אלו מצמצמים את פליטת גזי החממה, ומסייעים בבלימת התחממות כדור הארץ.

אבל, וזה אבל מאוד גדול, סגירת מפעלי פחם בזמן שהמפעלים הגרעיניים המזדקנים במדינה נסגרים בהדרגה הפכה את בריטניה לתלויה בגז עבור כ-40% מהחשמל במדינה, הרבה יותר מכל דלק אחר (בצרפת, לעומת זאת, תחנות גרעיניות מספקות כ-70 אחוזים מהחשמל). לא עזר שהבריזה (האוויר) שמסובבת את טורבינות הרוח של בריטניה המייצרות כ-20 אחוז מהכוח במדינה בממוצע, הייתה חלשה בצורה יוצאת דופן בחודשים האחרונים.

בריטניה עדיין לא רחוקה מספיק במעבר שלה לאנרגיה נקייה כדי לחמוק מעוקץ הזינוקים במחירי הגז בעולם: "אין לנו כרגע מספיק מקורות מתחדשים כדי להצליח באמת", אמר מרטין יאנג, אנליסט כוח ב-Investec, "הגז בדרך כלל קובע את המחיר.. המיסים הכבדים של בריטניה על פליטת פחמן מוסיפים גם הם לעלויות החשמל".
שריפה שהפילה כבל גדול שהביא חשמל מצרפת לאחרונה הוסיפה לצרות, ובניגוד למדינות אירופאיות אחרות, בריטניה לא השקיעה במתקני אחסון גז, אלא אפילו אפשרה למתקן אחד גדול כזה להיסגר ב-2017.

המחיר הסיטונאי הגואה של החשמל מועבר לבעלי בתים, מותח תקציבים ומאלץ ממשלות להתערב. בספרד, הממשלה לאחרונה, למעשה, אמרה שהיא תדרוש רווחים שיושגו על ייצור חשמל מרוח ושמש כדי לפצות את הצרכנים על מחירי הגז הגבוהים.

כ-15 מיליון משקי בית בריטיים נפגעו לאחרונה מעליות מחירי אנרגיה במסגרת תוכנית ממשלתית שתגביל זינוקים גדולים בתעריפים. התעריפים המוגבלים נבדקים כל שישה חודשים; הסקירה הבאה, באפריל, צפויה להביא לזינוק גדול יותר.

בעיה נוספת העומדת בפני בעלי בתים: ספקי חשמל רבים שהציעו ללקוחות עסקאות במחירים נמוכים מצאו את עצמם לא מסוגלים לעמוד בהתחייבויות שלהם במחירים נוכחיים. רבות מהחברות הקטנות יחסית הללו קרסו בשבועות האחרונים, וחשבונותיהם של 1.7 מיליון לקוחותיהן המוערכים נמכרים במכירה פומבית לחברות חזקות יותר. אף אחד לא יאבד כוח בגלל הכשלים העסקיים האלה, אבל בסופו של דבר אותם לקוחות ישלמו תעריפים גבוהים יותר, והחברות שייקחו את הלקוחות יוכלו להעביר הוצאות נוספות על משלמי החשבונות.

אירופה עומדת בפני משבר גז חורפי הממשמש ובא, מחסור אשר עורר חשש מהאטה תעשייתית נרחבת עקב השבתות מפעלים והפסקות חשמל אפשריות. המחסור בגז צפוי להוביל למשבר יוקר המחיה עבור בתים ועסקים קטנים. מחירי הגז בבריטניה ובאירופה עלו ושברו שיאים בצורה חסרת תקדים כאשר מתחילת השנה הם כבר זינקו ב-400%, וכעת יש סבירות שהם ימשיכו לעלות עוד רבות.

מקורות:

  1. BBC
  2. Financial Times
  3. Yahoo Finance
  4. Trading Economics
  5. UK Department for Business Energy and Industrial Strategy

   *הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

80.79.6.161
דילוג לתוכן