fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר, מחלקת מחקר אינטראקטיב ישראל

הבינה מלאכותית (AI) התגלתה כפיתוח משמעותי, המושכת תשומת לב ממגזרים שונים, כולל את המשקיעים בוול סטריט. בחודשים האחרונים ניתן לראות עלייה חסרת תקדים בעניין ובהשקעות בתחום הבינה המלאכותית אשר מייצרת מהפכה טכנולוגית שמבטיחה לעצב מחדש את התעשיות ולהגדיר מחדש את העתיד. המשקיעים מונעים על ידי האמונה שבינה מלאכותית תספק ערך חסר תקדים וממהרים להשקיע עכשיו כדי לקבל חלק מהתעשייה הזו שצומחת במהירות. כתוצאה מכך, חברות בחזית פיתוח בינה מלאכותית הפכו לחברות החמות בוול סטריט ומושכות תשומת לב ומימון משמעותיים של משקיעים.

בסקירה זו נחקור את הצמיחה יוצאת הדופן של תחום הבינה המלאכותית, את החברות המובילות בתחום זה, את הסיכונים והתגמולים הפוטנציאליים הנלווים לטכנולוגיה משנת המציאות הזו, כמו גם בהשלכות האתיות וההשלכות הפוטנציאליות של האימוץ הנרחב שלה.

 

מפץ הבינה המלאכותית

מהפכת הבינה המלאכותית נמצאת בעיצומה. מונעת מהתקדמות מהירה של למידת מכונה, עיבוד שפה טבעית והבנה וניתוח של כמויות עצומות של מידע. ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להבשיל, בינה מלאכותית הופכת למרכיב אינטגרלי של אינספור תעשיות, משימוש בניתוחים ובתרופות מצילות חיים, לתחום הפיננסים ועד לייצור וקמעונאות. שוק הבינה המלאכותית צפוי להיות שווה יותר מ-190 מיליארד דולר עד 2025, על פי דו"ח שנערך לאחרונה על ידי Markets and Markets.

עם פוטנציאל צמיחה כה מדהים, אין זה פלא שוול סטריט שמה לב. מהפכת הבינה המלאכותית מציגה הזדמנויות רבות על ידי מינוף הכוח של בינה מלאכותית, נוכל להניע חדשנות, לשפר את היעילות ולטפל בכמה מהאתגרים הדחופים ביותר בעולם. כמה מההזדמנויות המבטיחות ביותר כוללות:

  • יעילות יצרנית משופרת: לטכנולוגיות בינה מלאכותית יש פוטנציאל להגדיל משמעותית את היעילות היצרנית בתעשיות שונות על ידי אוטומציה של משימות שגרתיות המאפשרת קבלת החלטות מהירות ויעילות יותר. דבר שיכול להוביל לחיסכון בעלויות, רווחים גבוהים יותר ונוף עסקי תחרותי יותר.
  • חדשנות ומודלים עסקיים חדשים: ככל שהבינה המלאכותית ממשיכה להתפתח, היא יכולה להניע חדשנות ויצירת מודלים עסקיים חדשים במגוון רחב של מגזרים. זה כולל פיתוח של מוצרים ושירותים המונעים על ידי בינה מלאכותית שעונים על צרכים שלא נענו בעבר, כמו גם את הופעתן של תעשיות חדשות לגמרי.
  • שירותי בריאות משופרים: לטכנולוגיות בינה מלאכותית יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתחום הבריאות על ידי מתן אבחונים מדויקים יותר, תוכניות טיפול מותאמות אישית וע"י כך לשפר את התוצאות אצל המטופלים. על ידי ניתוח כמויות עצומות של נתונים רפואיים, מערכות בינה מלאכותית יכולות לזהות דפוסים ותובנות שיכולות להוביל למניעה טובה יותר, גילוי מוקדם וטיפולים ממוקדים למחלות שונות.
  • פיתוח מוצרים שיכולים להתקיים לאורך זמן: בינה מלאכותית יכולה למלא תפקיד קריטי בקידום פיתוח מוצרים ברי קיימה על ידי סיוע באופטימיזציה של הייצור, הפחתת פסולת ומזעור ההשפעה הסביבתית. לדוגמה, ניתן להשתמש במערכות המופעלות על ידי בינה מלאכותית כדי לייעל את צריכת האנרגיה, לשפר את הפריון החקלאי ולפתח מערכות תחבורה יעילות יותר.
  • חינוך משופר ופיתוח מיומנויות: ניתן להשתמש בטכנולוגיות בינה מלאכותית לפיתוח חוויות למידה מותאמות אישית העונות על צרכים והעדפות אישיות, שיפור התוצאות החינוכיות וטיפוח למידה לכל החיים. בנוסף, עולם העבודה המתפתח דורש מיומנויות חדשות והכשרת כוח אדם, תכניות לפיתוח מיומנויות המונעות ע"י בינה מלאכותית יכולות לעזור להכין את העובדים להזדמנויות העבודה החדשות שנוצרות בשוק, ולצמצם את הסיכון לאבטלה נרחבת.
  • התמודדות עם אתגרים גלובליים: ניתן לרתום את הבינה המלאכותית להתמודדות עם כמה מהנושאים הדחופים ביותר בעולם כמו שינויי אקלים, עוני ואי שוויון. על ידי מינוף כוחה של בינה מלאכותית נוכל לפתח פתרונות חדשניים המניעים שינוי חיובי ומקדמים עתיד שוויוני, בר קיימא ומשגשג יותר לכולם.

כדי לאמץ את הטכנולוגיה, חיוני להקים מסגרת שיתופית ומכילה לפיתוח בינה מלאכותית. מסגרת זו צריכה לשלב רגולציה ופיקוח, ולערב מגוון של בעלי עניין, לרבות ממשלות, עסקים, חוקרים וקהילות. על ידי אימוץ גישה זו, ניתן להפחית את הסיכון של שימוש לרעה על ידי בעלי עניין ואובדן שליטה אפשרי.

 

הצד האפל של בינה מלאכותית: פחדים וסכנות

למרות ההתרגשות סביב בינה מלאכותית, רבים מודאגים גם מהסיכונים הפוטנציאליים ומההשלכות האתיות של הטכנולוגיה החזקה הזו. לאחרונה התפרסמה קריאה להשהיית הפיתוח של טכנולוגיית הבינה המלאכותית למשך שישה חודשים אשר עוררה דאגה ומחלוקת בקרב עולם הטכנולוגיה הרחב. המכתב הפתוח, המאורגן על ידי מכון המחקר Future of Life ללא מטרות רווח, כולל למעלה מ-27,500 חתימות וקורא להקפאה זמנית של מחקר ופיתוח בינה מלאכותית על מערכות חזקות יותר מ-GPT-4. על המכתב חתמו בכירים בעולם הטכנולוגיה כמו אילון מאסק, מדענים, חוקרי התנהגות ורבים אחרים מכל צידי הקשת אשר הביעו דעות שונות לגבי הסיכונים הכרוכים בהמשך פיתוח הטכנולוגיה. החששות כוללים שימוש לרעה בבינה מלאכותית פוטנציאלית, איומים על אמון חברתי וסיכונים בלתי צפויים הנובעים ממודלים גדולים של בינה מלאכותית.

על פי אילון מאסק, הבינה המלאכותית היא דבר הרבה יותר מסוכן ממטוס או רכב שלא נבנה טוב. יש לה פוטנציאל להיות הרבה יותר חכמה מבני האדם ברמה שהיא כבר תתכנת ותבנה את עצמה ובנקודה הזו, אנחנו לא יודעים מה היא תתעדף ומה יהיה עולם הערכים שלה. 

החיבור של הבינה המלאכותית לדברים רגישים הוא מאוד מסוכן. דברים מסוימים כמו האינטרנט, יכולים לתת לבינה המלאכותית ללמוד ולאסוף מידע על העולם העדכני ללא פיקוח. בנוסף חיבור של בינה מלאכותית למערכות נשק או מערכות ביטחוניות מודיעיניות יכול ליצור מצב שבו יום אחד אם נאבד שליטה ואז נהיה בחסדיה של המערכת הזו שתוכל להשמיד את האנושות אם תרצה.

כמה מהפחדים והסכנות הדחופים ביותר הקשורים לבינה מלאכותית כוללים:

  1. תפיסת משרות: ככל שמערכות הבינה המלאכותית הופכות לאיכותיות יותר, הן עשויות להחליף עובדים אנושיים בתעשיות רבות, ולהוביל לאבטלה נרחבת ותסיסה חברתית.
  1. הטיה ואפליה: אלגוריתמי בינה מלאכותית מתבססים על הנתונים שקיימים ברשת ושהם מאומנים עליהם. אם מערכי הנתונים הללו מכילים הטיות, מערכות בינה מלאכותית עשויות להנציח או אפילו להגביר את אי השוויון והאפליה הקיימים.
  1. אובדן פרטיות: האימוץ הנרחב של טכנולוגיות בינה מלאכותית מעורר חששות לגבי פרטיות ומעקב אחר נתונים. ככל שמערכות בינה מלאכותית הופכות מיומנות יותר באיסוף וניתוח של כמויות עצומות של נתונים אישיים, הפוטנציאל לשימוש לרעה במידע זה עולה.
  1. דילמות אתיות: מערכות בינה מלאכותית נמצאות יותר ויותר בשימוש לקבלת החלטות מורכבות המשפיעות על חייהם של אנשים, כגון בתחום הבריאות, משפט פלילי ותהליכי גיוס עובדים. זה מעלה שאלות לגבי השיקולים האתיים שצריכים להנחות את קבלת ההחלטות של הבינה המלאכותית ואת מנגנוני האחריות הדרושים כדי להבטיח הוגנות ושקיפות.
  1. כלי נשק אוטונומיים: הפיתוח של כלי נשק המונעים ע"י בינה מלאכותית מעלה חששות לגבי הפוטנציאל להסלמה בשוגג ואובדן שליטה אנושית על החלטות של חיים ומוות בלוחמה.
  1. אינטליגנציית על: התרחיש ההיפותטי שבו מערכת בינה מלאכותית עולה על האינטליגנציה האנושית, המכונה אינטליגנציה על. זהו מצב של סינגיולריטי שבו הבינה המלאכותית תגדל מבחינה אינטליגנטית בקצב אקפוננטיאלי ותגיע למצב שבו תכתוב כבר את הקוד של עצמה שיהיה הרבה יותר מורכב ומעבר להבנת האנושות. במצב כזה קיים חשש שאם האינטליגנציה המלאכותית הזו שתהיה כבר הרבה יותר אינטלגינטית מבני האדם תגיע לתודעה עצמית, היא תפעל לפי האינטרסים שלה. אינטליגנציית על תוכל לראות את העולם בצורה אחרת לגמרי ולצפות 100 צעדים קדימה כל דבר וברמת דיוק הרבה יותר גבוהה מהאנושות. חשש זה מהווה מקור לדאגה עבור מומחים רבים בתחום. ההשלכות הפוטנציאליות של יצירת אינטליגנציית על אינן ודאיות ויכולות לנוע בין יתרונות חסרי תקדים לסיכונים קיומיים לאנושות.

למרות החששות הללו, ריצת המשקיעים אל חברות המפתחות בינה מלאכותית אינה מראה סימנים של האטה. בעוד חברות ממשיכות לפתח ולשלב בינה מלאכותית במוצרים ובשירותים שלהן, המשקיעים נשארים להוטים לנצל את הפוטנציאל המהפכני של הטכנולוגיה. עם זאת, חיוני שמהפכת הבינה המלאכותית תלווה בגישה מתחשבת ויזומה להתמודדות עם האתגרים האתיים, החברתיים והכלכליים שהיא מציבה. רק על ידי ניווט באתגרים אלו בזהירות נוכל להבטיח שהיתרונות של הבינה המלאכותית יתממשו מבלי לפגוע בערכים אנושיים.

 

השקעה בבינה מלאכותית: חברות בחזית

ככל שמשקיעים מבינים את הפוטנציאל ההולך וגובר של הבינה המלאכותית, הם מחפשים הזדמנויות להיכנס לתחום ולנצל את הצמיחה המהירה והפוטנציאל המהפכני של הטכנולוגיה החדשה הזו. מספר חברות בולטות נמצאות בחזית פיתוח הבינה המלאכותי. חברות אלה נעות בין ענקיות טכנולוגיה גדולות ועד סטארטאפים קטנים יותר המתמחים ביישומי בינה מלאכותית ספציפיים. הנה רשימה של כמה חברות בולטות המובילות את מהפכת הבינה המלאכותית:

  1. קרן סל של בינה מלאכותית ($BOTZ), זוהי קרן הכוללת בתוכה 44 אחזקות בחברות שעלולות להפיק תועלת מאימוץ וניצול מוגבר של רובוטיקה ובינה מלאכותית. זה כולל ארגונים הפועלים ברובוטיקה תעשייתית, אוטומציה, שבבים, רובוטים לא תעשייתיים וכלי רכב אוטונומיים.
  1. קרן סל לימוד מכונה ומחשבי קוונטום ($QTUM), היא תעודת סל מרובת נכסים בתחום הבינה המלאכותית, שבבים וחברות המפתחות מחשבי קוונטום. מטרתה היא לספק למשקיעים חשיפה לתחום המתפתח של מחשוב קוונטום, שיש לו פוטנציאל לחולל מהפכה בתעשיות שונות, כולל קריפטוגרפיה, מדעי החומרים ובינה מלאכותית. הקרן מורכבת  מקבוצה מגוונת של חברות גלובליות העוסקות בחומרת מחשוב קוונטי, תוכנת מחשוב קוונטי, תקשורת קוונטית ולמידת מכונה ובינה מלאכותית.
  1. מיקרוסופט ($MSFT): מחקר הבינה המלאכותית של מיקרוסופט מתמקד בתחומים כמו עיבוד שפה טבעית, ראייה ממוחשבת ולמידת מכונה. מוצרי הבינה המלאכותית של החברה כוללים את Azure Machine Learning, פלטפורמה מבוססת ענן המאפשרת למפתחים לבנות, לאמן ולפרוס מודלים של למידת מכונה, ו-Cortana, עוזר וירטואלי המשולב במכשירי Windows. בנוסף מייקרוסופת היא השותפה המרכזית ב OpenAI מלאכותית, החברה שפיתחה את chatGPT הפופולארי והספיקה כבר לשלב אותו בדפדפן שלה בינג ובתוכנות הפופולריות שלה כמו וורד אקסל ואאוטלוק.
  1. אנבידיה ($NVDA): ענקית השבבים, היא ספקית מובילה של יחידות עיבוד גרפיות (GPU) המשמשות במחשוב בינה מלאכותית ה-GPUs של החברה מפעילים יישומי בינה מלאכותית בתעשיות כמו משחקים, רכבים אוטונומיים ומרכזי נתונים. NVIDIA מציעה גם פלטפורמות תוכנת בינה מלאכותית כמו CUDA ו-cuDNN, המאפשרות למפתחים לבנות ולפרוס יישומי בינה מלאכותית בצורה יעילה יותר. שבבי החברה המיועדים לבינה מלאכותית נמכרים במחירים של פי 10-20 יותר משבבים למשחקים כאשר ההערכות הן שהחברה תשלוט ב 90% משוק השבבים לבינה מלאכותית עד סוף 2024.
  1. אלפאבית ($GOOGL): חברת האם של גוגל, אלפבית, היא מובילה במחקר ופיתוח בינה מלאכותית. עם מוצרים כמו Google Search, Google Assistant ו-TensorFlow (ספריית בינה מלאכותית בקוד פתוח), החברה עושה התקדמות משמעותית בבינה מלאכותית. בנוסף, DeepMind, חברת בת של Alphabet, היא חלוצה בתחום למידת החיזוק ופיתחה מערכות בינה מלאכותית המסוגלות להשיג ביצועים כמו אנושיים במשימות שונות לאחרונה השיקה החברה את בארד – מודל שפה גדול הדומה ל-chatGPT של openAI מלאכותית.

חברות אלו מייצגות רק חלק קטן מהארגונים העובדים על טכנולוגיות בינה מלאכותית. סטארטאפים רבים ועסקים מבוססים מפתחים פתרונות בינה מלאכותית חדשניים בתעשיות שונות ויוצרים שוק דינמי שצומח במהירות. עם זאת, יש לגשת להשקעה בבינה מלאכותית בזהירות, כמו בכל השקעה, ויש לקחת בחשבון גורמים כמו מגמות שוק, ביצועי החברה והסיכונים הכרוכים בהשקעה.

הרצון של המשקיעים לקחת חלק ולהשקיע בחברות שמקדמות בינה מלאכותית בוול סטריט מסמלת מהפכה טכנולוגית המציעה פוטנציאל צמיחה וחדשנות עצום. עם זאת, חשוב לטפל בפחדים ובסכנות הקשורות בבינה מלאכותית. יצירת איזון בין פיתוח מהיר וניהול אחראי הוא המפתח למיצוי מלוא הפוטנציאל של בינה מלאכותית. על ידי טיפוח שיתוף פעולה, שקיפות וקבלת החלטות אתית, אנו יכולים להבטיח שמהפיכת הבינה המלאכותית תועיל לאנושות כולה.

משקיעים ועסקים חייבים לתת עדיפות לפיתוח אחראי ופריסה של טכנולוגיות בינה מלאכותית כדי להניע חדשנות, לשפר חיים וליצור עתיד שוויוני ובר קיימא יותר. ניווט מהפכת הבינה המלאכותית דורש איזון בין התלהבות מהפוטנציאל של בינה מלאכותית עם גישה מדודה להתמודדות עם האתגרים שלה. בעבודה משותפת ליצירת עתיד שבו בינה מלאכותית משרתת את האנושות, נוכל להבטיח שמהפיכת הבינה המלאכותית תועיל לכולם תוך שמירה על הערכים שלנו והגנה על העולם שלנו.

 

מקורות:

IEEE spectrum for the technology insider

Artificial Intelligence Index Report 2023 of the Stanford University

 

   *הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

80.79.6.161
דילוג לתוכן