fbpx
בחרו עמוד

תשאיר אבק לטסלה? את הסטארט אפ הקטן מצ׳אנגדו, בירת סצ׳ואן אף אחד לא דמיין בחוד החנית, לקח לו הרבה זמן לקבל את אמון המשקיעים הפרטיים והציבור אבל היום התמונה שונה לגמרי. בתוך פחות משנתיים, הפכה NIO מסטארט אפ שהולך לפשוט רגל, לשחקנית המבטיחה בתחום הרכב שמערערת את מעמדן של ענקיות כמו טסלה, ג׳נרל מוטורס ופולקסווגן . שוק הרכבים החשמליים ממשיך לבעור והקרב על הכתר מעולם לא היה כל כך מותח. לכבוד הדוח הראשון של NIO לשנה, הכנו עבורכם ניתוח מעמיק על תעשיית הרכב בסין ועל אחת מהכוכבות הראשיות -NIO.

 

הסיפור של NIO מתחיל ב-2014 כשהמייסד וויליאם לי מקים את החברה בעיר צ׳אנגדו במחוז סצ׳ואן וחולם לשנות את העולם באמצעות רכבים חשמליים. החלום במהרה הופך למציאות ברגע שNIO משיקה את הרכב הראשון שלה, NIO EP9, רכב מרשים ביותר לכל הדעות ובטח מבחינה טכנולוגית לשנת 2014.

בתמונה: מכונית ה-EP9 של NIO

 

קל להסתנוור מהרכב היפהפה הזה, אבל ההתחלה של NIO לא הייתה נוצצת בכלל. בין השנים 2017-2019 החברה הפסידה כ-3.67 מיליארד דולר כשמכרה פחות מ-32,000 רכבים והמנייה שהונפקה בספטמבר 2018 במחיר של 10$, צנחה למחיר של 1.39$ מה שמסמן על אובדן האמון בין NIO למשקיעים. הצרות האמיתיות של NIO החלו לצוץ בעת שמלחמת הסחר בין סין לארה״ב החריפה וגרמה לסלידה של משקיעים אמריקאים מעסקים סינים וכמו שאומר המייסד וויליאם לי ״עיתוי ההנפקה של NIO לא היה יכול להיות גרוע יותר״. NIO הצליחה לגייס מיליארד דולר, חצי ממה שתכננה, מה שהרס לגמרי את התכנונים הפיננסים של וויליאם להמשך הדרך. הזעזוע השני לא איחר לבוא וזמן קצר לאחר מכן NIO הורתה לבצע ריקול לכ-5,000 דגמי ES8 בגלל חשש להתלקחות הסוללה, דבר שעלה לה ביוקר גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה תדמיתית.

 

אפשר להגיד ש-NIO הגיעה למצב של Make or Break ב-2019 אבל דבר אחד שבידל אותה מיצרניות רכב אחרות כמו לוסיד למשל (סימבול CCIV) היה שלוסיד מוכרת רכבים ולא רק חלומות (המחיר של לוסיד זז מ-10$ ל-58$). ברבעון האחרון לשנת 2019 NIO חזרה לחייך קצת, כאשר מכרה כ-8,000 רכבים שסיפקו לה בערך 400 מיליון דולר בתזרים מזומנים שהיו זקוקים לו כמו אוויר לנשימה. סיבה נוספת לחשיבות תזרים המזומנים שמגיע מהמכירות הינה של-NIO לא היה עוד שום מקור מימון אחר לעומת חברות רכב מסורתיות שכבר מרוויחות מייצור רכבים רגילים, לדוגמת GM (ג'נרל מוטורס), פולקסוואגן,  שיכולה לפתוח קו ייצור חדש של רכבים חשמליים ולהתבסס על תזרים המזומנים מהפעילויות השוטפות

 

נקודת המפנה הגדולה של NIO מתרחשת באפריל 2020, שבדיוק כמו בסרטים, הגיע האביר על הסוס הלבן, בצורת ממשלת סין (חתיכת אביר) אשר החליטה על תוכנית התפתחות רחבה במגוון תחומים, הכוללת בין היתר יצירת פיתוח אנרגיה נקייה והרחבת התשתיות ליצרניות רכבים חשמליים. הרעב של הסיניים לאנרגיה נקייה בגלל רמת זיהום האוויר הגבוהה בערים הגדולות נתן דחיפה עצומה כאשר ממשלת סין יצרה בסיס רחב להצלחתה של NIO. אז איך האביר הזה נראה אתם שואלים את עצמכם? NIO חתמה על הסכם בשווי כמיליארד דולר עם כמה חברות בבעלות ממשלתית. זה בפשטות הופך את הממשלה לשותפה פסיבית בהצלחת התעשייה וההשקעה הכוללת פיתוח ענק של עיר תעשייה שתעסיק כ-10,000 אנשי מו״פ ועוד 40,000 עובדים טכניים, מפעלים, משרדים, מרכזי פיתוח ובהמשך גם מרכזי מבקרים. מדובר באבן דרך משמעותית עבורה וכמובן שעבור הממשלה, לעומת האופן שבו מתנהגות ממשלות אחרות בעולם. מבחינת הסיניים, הצלחתן של יצרניות הרכבים החשמליים, הם חלק מהצלחתה של העם הסיני. מלחמת הסחר בין ארה״ב לסין גלשה למגוון תחומים ונראה שסין רעבה להיות בחזית כיצרנית מספר אחת של רכבים חשמליים ואם אפשר לקדם בו זמנית את המטרות הלאומיות כמו למשל הפחתת זיהום האוויר, אז למה לא?


תמונות מפארק התעשייה של ניו בעיר  Hefei שבו השקיעה הממשלה הסינית מיליארד דולר

 

למרות שהיתה על סף פשיטת רגל, קשה לפספס את נתוני הצמיחה המדהימים של NIO, שמשאירה אבק לכל חברת רכב אחרת במונחי צמיחה.
NIO סיפקה השנה כ-7,225 רכבים בינואר ו-5,578 רכבים בפברואר, מה שמסמן עלייה של 352% ו-689% בהתאמה, בהשוואה למכירות בשנה הקודמת. נתוני ייצור אלו משמעותיים עבור היצרנית, שכן מדובר בתחום שבו מחקר ופיתוח הם חלק אינטגרלי מהוצאות החברה ואחד מהחלקים המשמעותיים ביותר בהן.

 

לאורך כל הדרך, NIO רוצה שתדעו שהיא לא רק יצרנית רכב, מבחינת NIO ,הבחירה של הלקוח באנרגיה ירוקה שלא מזיקה לסביבה ורכב מודרני היא רק ההתחלה. ב-2018 השיקה את מה שנקרא NIO Life ובעצם יצרה קהילה בינלאומית של מעצבים ממגוון תחומים ביניהם Tom Dixon ו Hussein Chalayan,Daniel Palilo ועוד מעצבים מובילים על מנת ליצור מגוון מוצרים ירוקים בתחום האופנה.
יתרה על כך, יצרו כלים ומוצרים במגוון תחומים כמו למשל קורקינט חשמלי חכם ואקו סיסטם שלם בשם NIO Bar שמשמש סוג של מרקטפלייס של יינות כאשר גולת הכותרת היא מערכת התמחור שנקראת NIO wine Evaluation system שעוזרת למצוא את המחיר ההגון לבקבוק המבוקש. יש כאן דגש אידיאולוגי שחוזר על עצמו והוא מקדם את האג׳נדה של המותג.

 

הם גם פעילים במה שהם קוראים לו Food Lab ששם מקדמים שיתופי פעולה בתחום ה-Inspection (פיקוח ובקרת ייצור) כולל שיתופי פעולה עם ISO9001 Quality Management System ו-BRC.
NIO מדברת בעיקר לעבר הדור הצעיר ונראה שמבין כל החברות הסיניות, NIO יוצרת את ה-Blueprint הבינלאומי שלה בצורה מדהימה, דבר שמשתלם לה בסין כבר היום.
יתרון משמעותי נוסף ל-NIO בפן הסביבתי-טכנולוגי הוא שירות ה-BaaS שלה: Battery As A service או בעברית סוללה כ- שירות. זה אחד הדברים המהפכניים בתעשיית הרכבים החשמליים והוא טוב לכולם מכל הבחינות מכמה היבטים. משתמשי NIO BaaS יכולים לרכוש מכונית ללא סוללה, מה שמאפשר לה לספק מחיר תחרותי יותר לעומת יצרניות רכבים חשמליים אחרות, תוך כדי שהיא מספקת גמישות לשינוי והחלפת הסוללה בהתאם לצרכים ולתקציב הלקוח. 

שירות הסוללות החכם של ניו, BaaS

 

תעשיית הרכבים החשמליים בסין היא בהחלט שילוב של רוח גבית מהממשלה הנחושה להתקדם ולעמוד בחזית החדשנות העולמית. מנקודת מבט אסטרטגית, סין מנסה למקם את עצמה במקום שבו היא נמצאת במרכז העניינים והיא מוכנה ללכת רחוק בשביל זה. ככל שהמתח גובר בין ארה״ב לסין, (יש האומרים שהוא התחיל עוד ב-1969 כאשר ארה"ב הצליחה להנחית ראשונה אדם על הירח)  יותר ויותר סנקציות מצטברות מכל צד, סין מבינה שיש לה הזדמנות חד פעמית לנצל את יתרון הגודל שלה, בשילוב עם האוכלוסייה הצייתנית על מנת ליצור שינוי אמיתי. ממשלת סין מספקת תשתית נוחה באמת לתעשיות שאותם היא רוצה לקדם וזה היתרון הגדול שיש לחברות הסיניות.

 

את הרעב של הממשלה הסינית לתעשייה משגשגת של רכבים חשמליים כבר הבנו, את נתוני הצמיחה המטורפים של NIO כבר קראנו. כעת, בכדי להבין לעומק את רוח השינוי שאנחנו צפויים לראות בסין בחמש השנים הקרובות, צריכים להכיר את תוכנית החומש. בכל חמש שנים, מתכנסת המפלגה הקומוניסטית בסין למה שנקרא ״כינוס הקונגרס הלאומי העממי״ שבו יוצרים את תוכנית החומש- לחמש השנים הבאות.
תוכנית אסטרטגית המתארת איך סין מתכוונת להפוך למרכז עולמי מוביל של חדשנות, תוך כדי שהיא מקדמת מטרות במגוון תחומים. התוכנית מגדירה שבעה תחומים שבהם יתרכז המאמץ המחקרי של סין, אינטליגנציה מלאכותית, שבבים, מחקר מוח, גנטיקה וביוטכנולוגיה, מחשוב קוואנטי, בריאות ורפואה קלינית ומה שהם מכנים ״מחקר לעומק העולם והיקום״ שמרמז על חקר החלל אשר ולא במקרה הם הנושאים העומדים במוקד התחרות ומלחמת הסחר בין סין לארה"ב. התוכנית בנוסף מגדירה שמונה תחומים שיינתן להם דגש מיוחד על מנת לקדם את  איכות הייצור בסין והם: יסודות נדירים וחומרים מיוחדים (ההכרחיים לייצור מוצרי אלקטרוניקה רבים), רובוטיקה, מנועי מטוסים, כלי רכב חשמליים וחכמים, ציוד רפואה הכולל תרופות ומוצרי פארמה חדשניים, מכונות חקלאיות מתקדמות, ציוד ומכונות לייצור ספינות, כלי-תעופה ומסילות רכבת מהירות ושימושים תעשייתיים למערכות ניווט הלווין הסיניות.

שי ג׳ינפינג והמפלגה הקומוניסטית

כפי שאתם מבינים, הלחץ הכלכלי-פוליטי שמוטל על סין, גורם לה לתכנן בענק על איך תבסס את הדומיננטיות שלה בשוק הייצור העולמי וכמובן כמעצמה חדשנית, עוצמתית ומתקדמת. בינתיים NIO ממשיכה להתרחב במהירות בסין, בעודה מעוניינת להשיק את הרכבים שלה באירופה בהמשך השנה. בואו לא נשכח את טסלה שגם מעוניינת להתרחב בשוק האירופי וזה בהחלט יהיה מעניין לראות במי הצרכן האירופי יבחר כשמדובר מבחינתו בשתי שחקניות ניטרליות NIO או טסלה. NIO שואפת להגדיל את כושר הייצור של רכביה ל-10,000 רכבים בחודש בחצי השני של 2021. היא מצפה להגיע לייצור של כ-150,000 רכבים בשנה ב-2022. נכון לעכשיו, היא מוגבלת ל -7,500 רכבים בחודש (בגלל מחסור השבבים), מה שממחיש עד כמה פוטנציאל הייצור של NIO לא ממומש. 

 

הקרב על עתיד ירוק יותר עובר דרך הפוליטיקאים ועושה רושם שאף אחת מהמעצמות לא הולכת לוותר בקלות. זאת כבר איננה שאלה של מי תהיה היצרנית הטובה ביותר או המהירה ביותר, אלא למי יספקו את התנאים הסביבתיים הכי טובים כדי לצמוח בצורה נוחה ויעילה. המסע המפרך של NIO בהחלט מעורר השראה. איך ארה״ב תגיב להתבססות הסינית בתעשיית הרכבים החשמליים? והאם NIO תצליח לשמר את קצב הצמיחה שלה גם השנה?! היום נזכה לראות את הדוח הראשון של NIO לשנת 2021, מה שבהחלט יכול לתת לנו נקודת מבט עתידית על מכירות החברה בהמשך השנה. זה יהיה סוער, צמוד ומהיר… ולנו יש את הזכות להיות חלק מהדבר הגדול הזה.

 

רפרנסים:

Morgan Stanley Research
TechCrunch
להבין את סין
Statista
Bloomberg China

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

31.154.14.39
דילוג לתוכן