fbpx
בחרו עמוד

מה גורם לאינטל להישאר בפסגה למעלה משלושה עשורים ולהחזיק בנתח שוק נכבד ביד רמה והאם זה הולך להשתנות בקרוב?
תעשיית השבבים מאז ומתמיד הייתה סוערת ותחרותית ובימינו אין אחד שלא מכיר את מלכת הכיתה, ״אינטל״.
אינטל לא פיטרה אף עובד בתקופת הקורונה ואף המשיכה את פעילות המו״פ בתפוקה מלאה. משימה לא פשוטה עבור תאגיד עם למעלה מ- 110 אלף עובדים. אחרי כל השינויים שביצעה,  אנחנו לא בטוחים שתסתכלו עליה באותה הצורה בעקבות כל השינויים שתקראו בכתבה.

 

אחד מימי המסחר הטובים של אינטל בתקופה האחרונה היה בחודש דצמבר האחרון כשזינקה בכ-6.1% בעקבות מכתב תקדימי חריף שכתב האקטיביסט, דניאל לוב, מ- Third Point לבכירי החברה.
מדובר באירוע נדיר שעוד נחזור אליו בהמשך, אבל נדמה שלדניאל נמאס והוא החליט לחשוף את כל הליקויים שמצא בחברה. דניאל גרס שאינטל איבדה את המיקום האסטרטגי שלה בסביבת המיקרו מעבדים (Microprocessors) ל- TSMC הטאיוונזית וסמסונג הקוריאנית. הוא גם הטיל בספק חלק מהרכישות שלה בעבר כמו רכישת Altera ב- 2015 תמורת כמעט 17 מיליארד דולר. 

 

שבבים, רובנו לא יודעים בכלל איך הם עובדים או מה התפקיד שלהם אבל אנחנו משתמשים בהם בכל פעם שאנחנו מפעילים את המחשב או פותחים את נעילת הטלפון הנייד שלנו. הקורונה נתנה תנופה לצריכת מוצרים דיגיטליים בכל התחומים (מסמארטפונים, ממירים, קונסולות ועוד) מה שגרם לפאניקה ממשית במפעלי השבבים, בזמן שהיצרניות מתקשות לענות על הביקוש הגדול. בשנים האחרונות אינטל ביססה את עצמה כמעצמת שבבים עם מודל התרחבות מאוד ברור המבוסס על אסטרטגיה ריכוזית במסגרתה היא ייצרה, עיצבה ושיווקה את כל השבבים שלה בעצמה. ברגע שהבינה שהיא מאבדת את המקום שלה בתחום מעבדי ה-PC ובתחום נוסף שנקרא ״מרכזי המידע״ (Data Centers) למתחרות כמו AMD, אינטל הבינה שהגיע הזמן לשינוי ובתוך פחות מרבעון גיבשה אסטרטגיה מרעננת וחדשנית ששינתה את כללי המשחק.

 

מלבד לייצור השבבים שלה אינטל תייצר עבור חברות אחרות ע״פ מפרט ובנוסף תעבוד עם מפעלים חיצוניים שלא בבעלותה והם יבצעו את הייצור עבורה. מדובר ברעיון אדיר ולא שגרתי שצפוי לייעל את נפח הייצור שלה ולהפוך אותה לגמישה יותר. זה הוא תקדים של ממש, שבו מגיע מנהל קרן גידור ומחליט לעשות שיחת התעוררות לתאגיד ענק. דרושה המון ענווה וחשיבה פתוחה וחדשנית כדי להיענות למכתב חריף שכזה ולהחליט לנקוט בצעדים ארגוניים משמעותיים כדי לשמר אינטרסים אסטרטגיים. אפילו מנכ״ל אינטל נשמע נלהב למדי ואמר "אנחנו יוצאים לעידן חדש של חדשנות ומנהיגות באינטל, אינטל היא החברה היחידה עם תוכנה, פלטפורמות וייצור בקנה מידה גדול שלקוחות יכולים לסמוך עליהם לדור הבא של חדשנות. מדובר באסטרטגיה אלגנטית שרק אינטל יכולה לספק – וזו נוסחה מנצחת. נשתמש בה כדי לעצב את המוצרים הטובים ביותר ולייצר אותם בדרך הטובה ביותר". 

 

אינטל ממשיכה לתפוס מקום בשוק השבבים התחרותי ומוכנה להקריב הרבה עבור זה, בחודש מרץ הודיעה שתשקיע כ- 20 מיליארד דולר לבניית שני מפעלים לייצור שבבים בארה״ב שיעסיקו למעלה מ- 3,000 עובדים בשלב הבנייה וכ-15,000 עובדים ארוכי טווח. יצרנית השבבים הטאיוונזית TSMC לא נשארה חייבת והכריזה שתשקיע כ- 100 מיליארד דולר בהרחבת נפח הייצור שלה, מה שיכול להמחיש לנו כמה התחרות בסקטור גברה. עושה רושם שכל חברה רוצה להרחיב את הטריטוריה שלה, בין היתר דרך התרחבות מאסיבית והאצה של תהליכי המו״פ בתאגיד.

 

ואיך אפשר בלי קצת גאווה ישראלית – רק לפני כמה ימים , פורסם כי אינטל מגייסת מפתחים לפעילות הבינה המלאכותית בישראל. במסגרת הגיוס, ״הבאנה״ הישראלית (קבוצת הפיתוח של אינטל לשבבי בינה מלאכותית)  תגייס 400 מפתחים כאשר רובם הגדול בישראל. המירוץ בדרך לדאטה סנטר המנצח נמצא בשיא וחברות הטכנולוגיה לא מפסיקות להתרחב ולצרף לכוחותיהם עוד ועוד מפתחים. אינטל ממשיכה להטמיע את ה DNA האסטרטגי המחודש, שכולל שיתופי פעולה מסקרנים עם ענקיות אחרות כמו שיתוף הפעולה עם אמזון שבו נחשף שאינטל תספק גישה ללקוחות ה- AWS (חברת שירותי הענן של אמזון) למעבדי הבינה המלאכותית שלהם, שלדברי אינטל מספקים יחס עלות-תועלת הגבוה בכ-40%  משל אנבידיה. תעשיית השבבים הופכת למתקדמת יותר, מגוונת יותר  ובעיקר נחוצה יותר.
דבר אחד ברור לכולם ,מה שהיה מספיק עד לא מזמן – היום כבר לא מספיק וכללי המשחק השתנו ממזמן. יצרניות השבבים לוקחות סיכונים שלא העיזו לקחת בעבר והן נלחמות בשיניים אחת בשנייה על הדומיננטיות שלהן בשוק וכמובן אצל המשקיעים.

 

מקורות:

reuters Business

Intel

Morgan Stanley Research

Third Point LLC

Morningstar 

Benzinga pro

TSMC

   *הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

80.79.6.161
דילוג לתוכן