מאת: אסף קופפר
מניית בואינג (BA) רושמת עלייה מרשימה של כ-14% בחודש האחרון, על רקע רגיעה זמנית בחזית הבטיחות והשלכות מגמות רגולטוריות. הדו”ח הראשוני של רגולטור הבטיחות האווירי בהודו על התרסקות מטוס אייר אינדיה מהחודש שעבר קבע כי הסיבה המסתמנת היא תפעול לקוי של מתגי ניתוק הדלק – ולא תקלה טכנית במטוס או במנועים ג’נרל אלקטריק (GE). המשמעות בשוק ההון הייתה מיידית: המשקיעים נשמו לרווחה והמניה התאוששה באחוז בפתיחת השבוע, עם השלכות רחבות יותר על אמון הציבור והרגולטורים במותג בואינג.
הדו”ח שפורסם בסוף השבוע האחרון מצביע על כך שמתגי הדלק עברו למצב “כבוי” (cutoff), וכתוצאה מכך הופסק זרם הדלק למנועים של מטוס הבואינג 787. לפי ההקלטות, אחד הטייסים שאל מדוע המתגים כבויים – והטייס השני השיב כי לא נגע בהם. אף על פי שהמתגים הוחזרו למצב הפעיל (run), הניסיון היה מאוחר מדי והמטוס התרסק לאחר 30 שניות בלבד. התאונה גבתה את חייהם של למעלה מ-250 בני אדם, אך לא הובילה בשלב זה להמלצות בטיחות מחייבות מצד הרגולטור ההודי או ה-FAA האמריקני.
המשקיעים מתמקדים לא רק בממצאים הטכניים, אלא גם במה שלא נכתב בדו”ח: אין כל אזכור לפגם תכנוני בגוף המטוס או במערכות הבטיחות, ואין קריאה לשדרוג מיידי של מנגנוני הנעילה של המתגים. גם רשות התעופה הפדרלית האמריקאית (FAA) שבה והצהירה שאין סיבה לעכב טיסות או לדרוש שינויים מבניים. מבחינת שוק ההון, זו נקודת מפנה – שהעידה כי לא מדובר בכשל מערכתי חדש, אלא בטעות אנוש מקומית, חמורה ככל שתהיה.

מטוס בואינג 787
נזכיר כי כבר בדצמבר 2018 המליצה ה-FAA לבצע בדיקות מנע למתגים במטוסים מסוג זה, אך המלצה זו לא הפכה לדרישת חובה. בימים האחרונים אישרו בואינג ו-GE Aerospace מחדש כי מערכת ההגנה סביב המתגים עברה ביקורות פנימיות ומספקת רמת בטיחות נאותה. הנחת העבודה של שוק ההון היא כי הדו”ח לא יוביל להחמרות רגולטוריות נרחבות – ובכך מוסר, לפחות זמנית, איום מעל ראשי המשקיעים.
בהתאם, המשקיעים חזרו להמר על התאוששות של בואינג, שעד לאחרונה עמדה תחת זכוכית מגדלת נוכח שורת תקלות ומחדלים מהשנים האחרונות. העלייה האחרונה במחיר המניה מוסברת גם ברקע רחב יותר של עלייה בביקושים הגלובליים לטיסות, התאוששות חברות התעופה, והתבססות חוזרת של בואינג כספק מוביל בציי התעופה האזרחיים – לצד חברת איירבוס האירופאית.
במבט עתידי, המשקיעים בוחנים האם החברה תצליח לשמר את המומנטום ולהרחיק את עצמה מתדמית של בעיות בטיחות כרוניות. אם בואינג תדע להמשיך לשדר אחריות, שקיפות ויכולת הפקת לקחים, היא עשויה לחזור ולזכות באמון מלא מצד שווקי ההון – כולל קרנות גידור, גופי פנסיה ומשקיעים מוסדיים שנטו להתרחק ממנה בשנים האחרונות.
אחד המפעלים של בואינג
גם מניות נלוות הושפעו מהדו”ח: ג’נרל אלקטריק (GE), ספקית המנועים למטוס, רשמה עלייה דומה, ותעודת הסל U.S. Aerospace & Defense ETF (טיקר ITA) התחזקה אף היא על רקע הציפיות להתייצבות סקטור התעופה האזרחית. תעודת הסל S&P Transportation (טיקר XTN), הכוללת חשיפה לחברות תעופה ויצרניות מטוסים, נהנתה גם היא מהתחזקות בואינג והביטחון המחודש של המשקיעים בתעשייה.
לסיכום, הדו”ח הראשוני של רגולטור הבטיחות ההודי אמנם אינו חף מהשאלות שנותרו פתוחות, אך בשלב זה הוא מאפשר למשקיעים להבדיל בין כשל נקודתי לבין סיכון מערכתי. על רקע זה, המניה מגיבה בהתאם – ובעוד הסנטימנט החיובי נמשך, בואינג תעמוד למבחן ארוך טווח של אמינות, בטיחות וניהול מוניטין בשוק גלובלי תחרותי ומאתגר.
מקורות:
יאהו פייננס
*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.