fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

בחודש אפריל האחרון, ממשל טראמפ העלה את המכסים על סחורות שמיובאות מסין לרמה של 145%, מהלך דרמטי שמסמן החמרה משמעותית במלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. ההחלטה הובילה לירידה חדה של עד 60% בהיקף המשלוחים מסין לארצות הברית, תוצאה שמתחילה לחלחל אל תוך שרשרת האספקה האמריקאית. אף שהצרכן האמריקאי טרם הרגיש באופן ישיר את ההשפעה, מומחים מעריכים כי כבר במהלך מאי נראה מחסור במדפים, עליות מחירים, ופגיעה קשה במגזרים כמו לוגיסטיקה, קמעונאות והובלה. השפעות אלו עלולות להתרחב במהרה ולהשפיע גם על סקטורים משניים בכלכלה האמריקאית.

החשש העיקרי בשוק הוא מ"הלם אספקה" בדומה למה שנראה בתקופת מגפת הקורונה, כאשר מחסנים התרוקנו ורשתות שיווק נאלצו להתמודד עם מלאי מצומצם. חברות כמו וולמארט (WMT) וטארגט (TGT) הזהירו את הממשל שהשפעת המחסור עלולה להיות חמורה, עם עליות מחירים משמעותיות וסכנת פיטורים נרחבת בענפי ההפצה, התחבורה והקמעונאות. הכלכלן טורסטן סלוק מאפולו מנג'מנט הזהיר כי תרחיש של "מחסור קורונה" מחודש הוא בהחלט אפשרי, במיוחד נוכח ההיקף הרחב של הסחורות המושפעות מהמכסים החדשים. התחזיות הללו יוצרות לחץ גובר על קובעי המדיניות למצוא פתרונות מהירים.

גם אם המתח בין המדינות ירד בקרוב, תהליך ההתאוששות לא יהיה פשוט. תעשיית השינוע, שהתאימה את עצמה לביקושים נמוכים במהלך השנה החולפת, צפויה להיחנק מהיצף הזמנות במקרה של רגיעה פתאומית. תרחיש כזה  עשוי לגרום לעיכובים משמעותיים בנמלים, לעלייה בעלויות משלוח, ולהעמסה חריגה על תשתיות תחבורה יבשתית כמו משאיות ורכבות. במקביל, החברות הלוגיסטיות עלולות להיתקל במחסור בכוח אדם ובמשאבים קריטיים, מה שעלול להאט עוד יותר את התאוששות שרשרת האספקה.

שינוע סחורות בנמלים

הזמן הקריטי הוא החודשים הקרובים, במיוחד מאי ויוני, שבהם קמעונאים נוהגים לחדש מלאים לקראת עונות החגים ותקופת החזרה ללימודים. אם התנועה הימית מסין לא תשוב לרמות סבירות במהרה, מדפי הרשתות לקראת סוף השנה עלולים להיות ריקים ממוצרים חיוניים. ג'ים גרסון, מנכ"ל חברת Gersons Companies, המייצרת קישוטי חג ונרות, ציין כי מאות מכולות שמיועדות לשוק האמריקאי עדיין תקועות בנמלים סיניים. לדבריו, "השעון מתקתק במהירות ואנו נמצאים בפני שוקת שבורה אם לא יימצא פתרון בקרוב."

הפגיעה בשוק הסחורות כבר ניכרת: מספר האוניות היוצאות מסין לארה"ב ירד בכ-40% מהשיא האחרון. הירידה בהיקף המשלוחים הובילה לירידה חדה במחירי ההובלה הימית, אך גם עוררה חששות מפני קריסה של חברות ספנות קטנות. בנוסף לכך, הסוחרים והיבואנים האמריקאים מדווחים על קושי גובר במציאת ספקים חלופיים במהירות מספקת. אף שמדינות כמו וייטנאם, תאילנד וקמבודיה מציעות חלופות חלקיות, אין תשתית מיידית שיכולה להחליף את סין כספקית עולמית עיקרית.

גם אם יושג הסכם חדש או תינתן הקלה זמנית, תהליך ההסתגלות צפוי להיות מלווה בקשיים ניכרים. ההתאוששות לא תהיה מיידית, שכן תשתיות השינוע מוגבלות ביכולתן להתמודד עם קפיצות חדות בביקוש. גורמים בענף התחבורה מזהירים כי ייתכנו עומסים חריגים בנמלים מרכזיים כמו לוס אנג'לס ולונג ביץ', מה עלול להוביל לזמני המתנה ארוכים ולעליות נוספות במחירי ההובלה. כל אלו עשויים להכביד על שרשרת האספקה גם בתקופה הקריטית של סוף השנה.

מרכזים לוגיסטים שמאחסנים מוצרים

בנוסף להשלכות על שרשרת האספקה, הכלכלנים מזהירים גם מהשלכות מאקרו רחבות יותר: ירידה חדה ביבוא עשויה לפגוע בצמיחה הכלכלית הכללית של ארצות הברית. לפי תחזיות בלומברג, צפויה ירידה של 7% בקצב השנתי של היבוא ברבעון השני – נתון שיהיה החמור ביותר מאז תחילת מגפת הקורונה. פגיעה כזו עשויה להשליך גם על רמות האבטלה, האינפלציה והתחזקות החששות מפני מיתון. במקביל, הסקטורים הפיננסיים בשוק ההון עלולים להרגיש את ההשפעה דרך ירידה בביקושים, ירידת רווחיות וציפיות להאטה.

לגבי שוק ההון, משבר האספקה הנוכחי עשוי להפעיל לחץ נוסף על מניות קמעונאיות, מניות תחבורה וחברות לוגיסטיקה. חברות כמו אמזון (AMZN), וולמארט (WMT) וטרגט (TGT) עשויות להתמודד עם עלויות תפעול גבוהות יותר, שחיקה בשולי הרווח וירידה בביקושים. מנגד, ייתכן וחברות מקומיות לייצור בארצות החברות בארה"ב יכולות לקבל דחיפה מחודשת בזכות ביקושים לחברות שאינן תלויות ביבוא מסין. בנוסף, שוק האג"ח עשוי להגיב ברגישות לעלייה באינפלציה הצפויה, דבר שעלול להוביל לעליית תשואות ולהכבדה על מגזרים ממונפים.

בסופו של דבר, המתח בשוק ההון עלול להתבטא בתנודתיות גוברת, פגיעה במדדים המובילים, וסטייה מוגברת בין סקטורים שונים. משקיעים עשויים לחפש מקלט בנכסים סולידיים יותר כמו אג"ח ממשלתי או מניות של חברות צריכה בסיסית, בעוד שמניות מחזוריות עלולות להיפגע יותר. ניהול סיכונים זהיר ומעקב רציף אחר ההתפתחויות יהפכו להיות מרכיבים חיוניים בתקופה הקרובה.

לסיכום, העלאת המכסים על סין יוצרת סכנת זעזוע רחבה למשק האמריקאי והגלובלי כאחד, והשפעתה מורגשת גם בשוק ההון. גם אם יימצא פתרון בטווח הקצר, השפעות הלחץ על שרשראות האספקה, על הצרכנים ועל מגזרי המסחר והתעשייה ימשיכו להורגש לאורך חודשים ארוכים. מדובר במצב שמחייב תיאום דחוף, גמישות אסטרטגית ומדיניות כלכלית אחראית מצד שני הצדדים.

מקורות:

בלומברג

 

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

 

89.139.61.49
דילוג לתוכן