fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

מניית אפל (AAPL) חוותה את אחת התקופות הקשות ביותר שלה בשנים האחרונות, כאשר בתוך חמישה ימי מסחר בלבד, צנחה ביותר מ-22% ואיבדה את תואר החברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם. הירידה החדה הגיעה לאחר השקת מדיניות המכסים החדשה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שזכתה לשם "יום השחרור", במסגרתה הוטלו מכסים של 54% על יבוא מוצרים מסין – מדינה בה מיוצרים מרבית מוצרי אפל, לרבות מכשירי האייפון.

אתמול אחר הצהריים, הכריז טראמפ על השעיה של 90 יום ברוב המכסים החדשים – אך החריג לכך את סין, לגביה נקבעו מכסים של 125% שייכנסו לתוקף באופן מיידי. מניית אפל זינקה אתמול ב-15.3% בעקבות הודעת ההקפאה, אך רבים מעריכים שמדובר בריבאונד זמני בלבד. מחירה הנוכחי של המניה חזר ל-198.85 דולר – אך המשקיעים מודעים לכך שהמכסים על סין הם עדיין האיום המרכזי.

האנליסטים בוול סטריט הביעו חשש כבד מהשפעות המכסים על מכירות החברה, במיוחד בתקופה בה ביקושים לאייפונים ממילא נמצאים בירידה. ג'פריס, אחת מחברות ההשקעות הגדולות, שדרגה את מניית אפל מהמלצת "מכירה" ל"החזק", אך הזהירה כי הצפי להכנסות ורווחים יורד משמעותית לשנים הקרובות.

גרף מניית אפל בשנה המראה את הנפילה מאז הכרזת המכסים ואז הזינוק החד אתמול בעקבות השעייתם (לפי ה-10/04/2025)

ג'פריס צופה ירידה של 3.6% במשלוחי האייפון בשנת 2025, ירידה של 7.7% בשנת 2026, וירידה של 5.5% ב-2027. התחזיות השליליות הללו נובעות לא רק מהשפעת המכסים אלא גם מחששות שהביקוש העולמי לטכנולוגיות AI בסמארטפונים לא יתרומם כמצופה. מגבלות טכניות, כמו נפח זיכרון נמוך ומבנה תוכנה לא מותאם, מקשות על אפל לפתח יכולות AI מתקדמות, מה שמרחיק אותה מהובלת השוק בטווח הקרוב.

בתוך כך, האנליסטים חתכו את מחיר היעד למניה מ-202.33 דולר ל-167.88 דולר בלבד. אפילו עם הצניחה החדה, מניית אפל נסחרת לפי מכפיל של כ-22 על הרווח למניה, בעוד שממוצע חברות ה-S&P 500 עומד על מכפיל 18. משמעות הדבר היא שהשוק עדיין רואה בה חברה יוקרתית, אך תמחור זה עלול להיתקל בקשיים אם המגמה השלילית תימשך.

הפגיעה באפל אינה רק פיננסית – היא גם תדמיתית. אפל נתפסת כחברה שמסתמכת רבות על שרשראות אספקה גלובליות, בעיקר בסין, ולמרות מאמצים להעביר ייצור להודו ולווייטנאם, עדיין רוב מכשירי האייפון מיוצרים במפעלים סיניים. טראמפ אמנם קרא להעביר את הייצור לארה"ב, אך אנליסטים כמו דן אייבס מ-Wedbush מזהירים שמדובר בתהליך שייקח לפחות שלוש שנים וידרוש השקעה של כ-30 מיליארד דולר רק כדי להעביר 10% משרשרת האספקה.

האייפון 16 פרו מכשיר הדגל של החברה

בינתיים, אפל ניסתה להקדים תרופה למכה והטיסה לארה"ב כמויות גדולות של אייפונים מהודו ומסין עוד לפני כניסת המכסים לתוקף. חמישה מטוסים מלאים במוצרים נחתו בארה"ב בתוך שלושה ימים בלבד. המהלך נועד לאפשר לאפל להמשיך למכור את המכשירים במחירים קיימים לפחות לזמן מוגבל, אך לא מדובר בפתרון קבוע – מהר מאוד יאזל המלאי והמחירים לצרכן צפויים לעלות.

מרבית ייצור האייפונים מתבצע עדיין בסין, והעלויות החדשות עשויות להביא לייקור משמעותי של המכשירים או לפגיעה קשה ברווחיות. בתגובה, ההערכה היא שאפל תיאלץ להוסיף תשלום נוסף על האייפונים בארה"ב – מעין "מס מכס" שישקף לצרכנים את השפעת המדיניות של הבית הלבן. בכך מקווה החברה לגלגל את האחריות לצעד על כתפי ממשל טראמפ וליצור לחץ ציבורי לשינוי ההחלטה.

בבית הלבן ממשיכים להפעיל לחץ על אפל להעביר את הייצור לארה"ב. מזכיר המסחר הווארד לוטניק אמר כי "מיליוני אמריקאים עם תעודת בגרות בלבד יוכלו להרכיב אייפונים כאן בארה"ב", אך מומחי תעשייה מזהירים שמדובר בפנטזיה כלכלית. עלות ייצור אייפון בארה"ב עשויה להגיע ל-3,500 דולר, לעומת כ-1,000 דולר כיום.

אנשים עומדים בתור בחנויות אפל לקנות את האייפונים לפני שהמכסים יכנסו והמחיר יעלה

למרות השקעה מתוכננת של 500 מיליארד דולר מצד אפל בארבע השנים הקרובות בארה"ב, החברה מעולם לא התחייבה לייצר את האייפונים בשטח ארה"ב. חלק מהאנליסטים סבורים שמדובר בצעד יחצני בלבד שנועד לקבל פטור ממכסים, ולא בשינוי אסטרטגי אמיתי.

בסופו של דבר, אפל ניצבת בפני אחת התקופות המאתגרות בתולדותיה – מלחמת סחר עם סין, לחצים פוליטיים מבית, תחרות גוברת וטכנולוגיה שמשתנה במהירות. הדרך קדימה אינה ברורה, אך ברור שכדי לשרוד את הסערה, החברה תיאלץ לקבל החלטות קשות ולפעול במהירות.

מקורות:

איי טי סי

בארונס

יאהו פייננס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.188.127.79
דילוג לתוכן