fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

חברת אפל (AAPL) שוקלת מהלך דרמטי שעשוי לשנות את מפת הבינה המלאכותית – שילוב טכנולוגיות של אנתרופיק או OpenAI בהפעלה של סירי. מדובר בשינוי כיוון משמעותי עבור ענקית הטכנולוגיה מקופרטינו, שעד כה התעקשה לפתח בעצמה את מודלי השפה שלה, במסגרת מה שמכונה Apple Foundation Models. המהלך עשוי להעיד על כך שאפל מתקשה להדביק את הקצב בתחום שבו מתחרותיה עושות צעדים מואצים – כולל סמסונג (SSNLF), מטא (META), מיקרוסופט (MSFT) ואלפבית (GOOG), ונדרשת לפתרונות מהירים כדי להישאר רלוונטית בזירה הדינמית של AI.

לפי הדיווחים, אפל ניהלה בחודשים האחרונים שיחות עם שתי החברות המובילות בתחום ה-AI הגנרי, במטרה לשלב את מודל Claude או את ChatGPT בתוך גרסה עתידית של סירי. בנוסף, החברה ביקשה לבחון האם ניתן להריץ גרסאות מותאמות של המודלים על גבי תשתית הענן של אפל, המבוססת על שבבי מק ייעודיים – מהלך שמיועד לשמור על פרטיות המשתמשים ולחזק את השליטה הטכנולוגית של החברה גם במקרה של שימוש בטכנולוגיה חיצונית. מדובר באסטרטגיה שמנסה לשלב בין יתרונות חדשנות חיצונית לבין בקרה פנימית הדוקה.

העובדה שאפל שוקלת לזנוח את הפיתוחים הפנימיים שלה בתחום זה, מלמדת על רמת התסכול בתוך החברה, במיוחד לאחר דחיות חוזרות ונשנות בהשקת פיצ’רים חדשים לסירי במסגרת Apple Intelligence. בכירים באפל הגיעו למסקנה כי כרגע אין בידי החברה פתרון שמתחרה באופן מלא ביכולות של ג’מיני מבית גוגל או של צ’אטג’יפיטי – ולכן עדיף להטמיע טכנולוגיה מוכחת מבחוץ, גם במחיר של פשרה עקרונית. המהלך הזה עלול להיתפס כהודאה בכך שאפל איבדה את ההובלה בתחום בו תמיד ניסתה להוביל מבפנים.

סירי – העוזרת האישית של אפל

מי שמוביל את המהלך באפל הם מייק רוקוול, לשעבר ראש צוות הפיתוח של Vision Pro, וקרייג פדריגי, סמנכ”ל ההנדסה. לאחר שהסמכויות הוסרו מידי ג’ון ג’יאננדריאה – מי שהיה ראש תחום ה-AI באפל – ניתנה לרוקוול המשימה לבדוק האם עדיף לסמוך על מודל פנימי או לעבור לטכנולוגיה של צד שלישי. לאחר סבבים של בדיקות, הוסק כי למודל של אנתרופיק יש יתרון תפקודי ברור לצרכים של סירי, והחלו מגעים מתקדמים מול החברה. הבחירה באנתרופיק, ולא ב-OpenAI, נובעת לפי מקורות מהעדפה לאינטגרציה מדויקת יותר ועמידה בדרישות פרטיות.

למרות זאת, לא מדובר בהחלטה סופית. מקורבים לאפל מדגישים כי מתקיים גם פרויקט מקביל – המכונה “LLM Siri” – שמנסה בכל זאת לבנות גרסה עתידית של סירי על בסיס מודלים פנימיים בלבד. אלא שהפערים הטכנולוגיים, לצד התחזקות השוק התחרותי והאיום מצד אנדרואיד, הופכים את האפשרות לשיתוף פעולה לחזקה יותר מאי פעם. ההכרעה הצפויה צפויה להגיע עד סוף השנה, לקראת השקת מערכת ההפעלה iOS 26.

השלכות המהלך על שוק ההון ניכרות: מניית אפל (AAPL) עלתה ביותר מ-2% ביום פרסום הדיווח, כשמשקיעים פירשו את המהלך כפתיחות אסטרטגית והודאה בבעיה – אך גם כנכונות לפתור אותה במהירות. השוק מגיב לרוב לחוזקם של צוותי ניהול המוכנים לשנות כיוון, מה שיכול לתמוך באמון ארוך טווח במניית החברה, במיוחד לאור התקציבים האדירים שמוקצים ל-AI ב-2026. גם החברות השותפות כמו אנתרופיק נהנות מחשיפה גוברת שעשויה להתגלגל לשיתופי פעולה עם ענקיות טכנולוגיה נוספות.

סדרת האייפון 16 של אפל

יש לציין כי במקביל אפל שוקלת רכישות נוספות כדי לחזק את מעמדה בתחום, כולל מגעים עם חברת פרפלקסיטי וסטארט-אפים נוספים. עם זאת, פנימית, המהלך גורם לחוסר נחת בקרב חלק מהמהנדסים, שחשים כי אובדן האחריות על פרויקטים כמו Swift Assist, שהוקפא, מבטא חוסר אמון ביכולתם – ויש מי מהם ששוקל לעבור למתחרות שמציעות תגמול גבוה בהרבה. לדוגמה, במטא מוצעים למהנדסי AI חבילות שכר של עשרות מיליוני דולרים, לעומת השכר הצנוע יחסית באפל.

אם אכן תבחר אפל בטכנולוגיה חיצונית לסירי, צפוי הדבר לגלי הדף בתעשייה: מהחוזים העתידיים של אנתרופיק, דרך התחזקות ChatGPT בפלטפורמות נוספות, ועד גידול בתחרות על כישרונות AI מבוקשים. יתרה מזאת, ככל שאפל תצליח להטמיע טכנולוגיה חיצונית מבלי לוותר על ערכי פרטיות וביצועים – היא עשויה להציב סטנדרט חדש לאינטגרציה בין מודלים חיצוניים למערכות סגורות. עבור צרכני אפל, מדובר בפוטנציאל לחוויית שימוש טובה בהרבה – אך עבור החברה עצמה, זהו מבחן ניהולי וטכנולוגי ראשון מסוגו.

בעולם שבו הבינה המלאכותית עומדת להפוך לשכבת התשתית המרכזית של כל שירות דיגיטלי, לא ניתן להישאר מאחור. אפל ניצבת בפני צומת אסטרטגית: האם להמשיך ולבנות את התשתית בעצמה, או להישען על מובילי השוק ולהתמקד בשילובם בצורה ייחודית? כך או כך, מדובר במהלך שיעצב את זהותה של החברה בעידן הבינה המלאכותית – ויעניק לשוק ההון הצצה לעתיד שבו הבריתות בין ענקיות הטכנולוגיה יהיו חשובות לא פחות מהטכנולוגיה עצמה.

מקורות:

בלומברג

 

 

 

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב אינו מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.
80.79.6.161
דילוג לתוכן