מאת: אסף קופפר
בעקבות הפוגה במלחמת הסחר בין ארה”ב לסין, מניית אפל זינקה אתמול ב-6.31%, וזכתה לעניין מחודש מצד משקיעים שחששו מהשלכות המכסים. ההסכם, אשר כולל הפחתה זמנית של מכסים הדדיים למשך 90 יום, מעניק לאפל רוח גבית לאור העובדה שרוב ייצור האייפונים מתבצע בסין. מדובר בהפוגה זמנית, אך בעלת משמעות גדולה עבור תאגיד שבמרכז שרשרת האספקה שלו עומדים אתרי ייצור במזרח אסיה, כולל סין, הודו ווייטנאם.
המכסים הגבוהים שהוטלו בחודשים האחרונים על מוצרי טכנולוגיה מסין, הפכו את שרשרת האספקה של אפל לבלתי צפויה. כעת, כאשר המכסים על אלקטרוניקה הוסרו זמנית, יש מקום לאופטימיות – אך היא מהולה בזהירות. על אף שהאייפונים לא נכללו במפורש בגל המכסים האחרון, עתידם לא מובטח. דוברים בממשל האמריקאי ציינו כי עדיין נשקלת מדיניות ארוכת טווח כלפי שבבים ואלקטרוניקה, דבר שעשוי להשפיע על אפל בהמשך.
בניסיון להיערך לכל תרחיש, אפל ממשיכה לקדם מעבר הדרגתי של קווי ייצור אל מחוץ לסין. מנכ”ל החברה טים קוק הצהיר לאחרונה כי כבר ברבעון הנוכחי, רוב האייפונים הנמכרים בארה”ב ייוצרו בהודו, ואילו יתר מוצרי אפל – בהם iPad, Apple Watch ו-AirPods – ייוצרו בעיקר בווייטנאם. מדובר במהלך לוגיסטי רחב היקף שהשלכותיו הכספיות והטכנולוגיות עוד יתבררו לאורך זמן.

סדרת האייפון 16 של אפל
לצד ההתמודדות עם אתגרי המכסים והייצור, אפל מתכננת מהלך טכנולוגי משמעותי שצפוי להאריך את חיי הסוללה של מכשירי האייפון. החברה צפויה לשלב במערכת ההפעלה החדשה שלה, iOS 19, כלי חדש מבוסס בינה מלאכותית שינהל באופן חכם את צריכת הסוללה. הכלי החדש, הנקרא “Battery Management AI Mode”, הוא צפוי להופיע בכל מכשיר שיריץ את iOS 19 – מה שאומר שהשפעתו תהיה רחבה ומשמעותית.
הכלי ישתמש בלמידת מכונה כדי לנתח את דפוסי השימוש של כל משתמש בנפרד: אילו אפליקציות פתוחות לאורך זמן, מתי מתבצעת צפייה בסרטונים, משחקים או גלישה, באילו שעות נדרש יותר כוח עיבוד, ומתי ניתן להפחית את הפעילות ברקע. בהתבסס על נתונים אלו, המערכת תדע לכבות או להגביל תהליכים לא חיוניים ברגעים בהם לא מתבצעת פעילות אינטנסיבית, ובכך לחסוך באנרגיה. המטרה: לשפר את זמן השימוש בין טעינה לטעינה – ללא צורך בהתערבות ידנית.
המהלך מגיע כחלק ממה שאפל מכנה “Apple Intelligence” – פלטפורמת ה-AI שלה שכוללת כלים נוספים לעריכת טקסטים, סיכום התראות, יצירת אמוג’י מותאמים, מחיקת פרטים לא רצויים מתמונות ועוד. הכלים הללו, שחלקם כבר שולבו בגרסאות קודמות, מהווים את הניסיון של אפל להדביק את הפער מול מתחרות כמו Google ו-OpenAI.
האייפון של אפל בטעינה
אבל הכלי לניהול חיי הסוללה צפוי להיות יותר מ”גימיק” – הוא מגיע על רקע ההשקה הצפויה של דגם iPhone 17 החדש, שאמור להיות דק במיוחד, אך עם קיבולת סוללה קטנה יותר. כדי להימנע מתלונות על קיצור זמן הסוללה, אפל מתכננת לפצות על כך דרך ניהול אנרגיה חכם. לפי הדיווחים, הסוללה של המכשיר החדש לא תספק את אותו משך השימוש של דגמים קודמים – ולכן הכלי החדש צפוי להיות קריטי.
מעבר ליכולת ללמוד את דפוסי השימוש, המערכת תציג על מסך הנעילה חיווי חדש: אומדן זמן הטעינה הנותר עד לסוללה מלאה. מדובר בתוספת פרקטית אך גם תדמיתית – שמחזקת את התחושה כי אפל רוצה להעניק למשתמש שליטה וביטחון באשר לניהול האנרגיה במכשיר.
שילוב בינה מלאכותית במערכות ניהול הסוללה אינו חדש לחלוטין בתעשייה, אך זהו צעד ראשון מצד אפל בשילוב עמוק מסוג זה, והוא עשוי לשקף את הרצון של החברה למנף את תחום ה-AI לצרכים פרקטיים, ולא רק כטרנד שיווקי. אם הכלי יוכיח את עצמו – ייתכן שהוא יהפוך לסטנדרט במכשירים הבאים ויאפשר לאפל לייצר אייפונים דקים יותר מבלי לפגוע משמעותית בנוחות השימוש.
אחת מחנויות אפל
למרות האופטימיות, אפל עדיין ניצבת מול אתגרים: המעבר להודו ו-ווייטנאם כרוך בהשקעות עצומות, שעלולות לפגוע בשולי הרווח בטווח הקצר. בנוסף, לא ברור אם הצרכנים אכן יקבלו בהבנה את העלאות המחירים הצפויות לדגמי האייפון הבאים – גם אם הן יתויגו כשדרוגים טכנולוגיים ולא כהשלכה של מכסים. דיווחים בתקשורת רומזים על כך שהמחירים יעלו, אך שאפל תנסה להצדיק זאת דרך תכונות חדשות ולא תטיל את האחריות על הבית הלבן.
בסיכומו של דבר, זינוק המניה בעקבות ההפוגה במכסים עשויה להצביע על תחושת הקלה בשווקים, אך המציאות המורכבת של אפל דורשת צעדים זהירים וחכמים. החברה נאלצת להתמודד במקביל עם שינויי רגולציה, אתגרי תפעול ושינויים בהעדפות הצרכנים. השילוב בין חדשנות טכנולוגית ומדיניות תפעולית שמרנית עשוי להיות המפתח לשמירה על מעמדה כמותג המוביל בעולם.
מקורות:
בלומברג
בארונס