fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר


מארק צוקרברג, מנכ”ל חברת מטא (META), יצא לדרך שאפתנית לבניית “סופר-אינטליגנציה אישית” – בינה מלאכותית שתהיה זמינה לכל אדם ותשמש אותו בכל היבט של חייו הדיגיטליים. בעוד המתחרות, כמו אופן איי איי, אנתרופיק ופרפלקסיטי, שואפות לייצר מודלים אוניברסליים או להוביל בתחום הארגוני, מטא מתמקדת ביישומים יומיומיים, צרכניים ומותאמים אישית. מדובר במהלך מהפכני – אך גם יקר מאוד שעשוי להציב את החברה בעמדה קריטית מול וול סטריט.

צוקרברג הכריז השבוע על השקעות עתק שכוללות הקמה של מספר מרכזי דאטה עצומים ברחבי ארצות הברית, כולל אתר בשם Hyperion שיתמוך בעד 5 ג׳יגוואט של חשמל – היקף שמקביל להספק של חמישה כורים גרעיניים. לשם ההשוואה, מדובר בכוח שמספיק ליותר מ-4 מיליון בתים. המשמעות: מטא מכוונת להקים את תשתיות הבינה המלאכותית הגדולות בעולם, בניסיון לספק לעצמה יתרון אסטרטגי לטווח הארוך.

אך זה לא נגמר בתשתית. מטא גם מגייסת בקצב מסחרר כישרונות מובילים בתעשייה. בין השמות הבולטים: אלכסנדר וואנג, מנכ”ל Scale AI; נאט פרידמן, לשעבר מנכ”ל GitHub; ודניאל גרוס, מנכ”ל Safe Superintelligence. החברה אף גייסה חוקרים בכירים מ-OpenAI ואת ראש תחום המודלים באפל (AAPL). מדובר באיתות ברור לכך שמטא מתכוונת להיות לא רק שחקנית מרכזית, אלא מובילה בתחום הבינה המלאכותית.

מארק צוקרברג מנכ”ל מטא

מאחורי המהלך עומדת תפיסה שונה מהותית מזו של מיקרוסופט (MSFT) או גוגל (GOOGL). צוקרברג שואף לפתח עוזר אישי חכם – לא בינה מלאכותית על-אנושית כללית, אלא מערכת שמבינה את האדם, את ההעדפות שלו, ואת ההקשר שבו הוא פועל. החזון שלו כולל אינטגרציה עמוקה בין בינה מלאכותית לבין מוצרים כמו מנוע ההמלצות של מטא, מערכת הפרסום, ובעיקר – משקפי מציאות רבודה חכמים שיכולים לשמוע ולראות את מה שאתה חווה.

מטא רואה במשקפיים החכמים את דור ההמשך של הסמארטפון. היא מפתחת דגם עצמאי שאינו תלוי בטלפון חכם, מתוך כוונה להשתחרר מהתלות בחנויות האפליקציות של אפל ואלפאבית. המשמעות העסקית של מהלך כזה עשויה להיות דרמטית: יותר שליטה על חוויית המשתמש, הכנסות גבוהות יותר מפרסום ומכירות תוכן, ופחות עמלות לצד שלישי. וכל אלה עשויים להוות בסיס למודלים עסקיים חדשים סביב AI.

עם זאת, מדובר גם במהלך רווי סיכונים. תחום הבינה המלאכותית מצריך לא רק השקעות עתק אלא גם ניהול משברים שוטף: דחיות בפיתוח, דליפות מידע, ואתגרים אתיים. מטא כבר נאלצה לעצור את מודל Llama 4 בעקבות ביצועים מאכזבים, והמהלך כולו נראה כתיקון כיוון אגרסיבי מצד צוקרברג שרוצה להבטיח שהחברה שלו לא תישאר מאחור וכישלון נוסף כזה עלול לעלות לה במעמד, במוניטין ובשוויה.

הרשתות החברתיות של ענקית הסושיאל מטא

כחלק מהניסיון להאיץ את ההצלחה, החברה גם פועלת ליישם AI אישי בצורה שתתרום מיידית להכנסות – החל משיפור האלגוריתמים של פרסום ממוקד, דרך תמיכה בלקוחות ועד מנועי המלצה חכמים שיגדילו את המעורבות. השאלה הגדולה היא האם ניתן להפוך “סופר אינטליגנציה אישית” ממושג פילוסופי למוצר שצורכים מיליארדי אנשים.

הציפייה בוול סטריט כעת היא כפולה: בין לראות התקדמות טכנולוגית מוחשית, ולזהות מוניטיזציה. ההשקעות ההולכות וגוברות בשוק העבודה הטכנולוגי ושיעורי ה”זליגה” הגבוהים של עובדים בכירים בין חברות עשויים לשקף את גודל המאבק. אך למטא יש יתרון מובהק: מסה של משתמשים קיימים, אינטגרציה בין פלטפורמות, ונכונות להמר בענק.

המאבק בין ענקיות הטכנולוגיה בתחום הבינה המלאכותית רחוק מלהסתיים. אך מהלך הסופר אינטליגנציה של מטא עם עשרות מיליארדי דולרים, גיוסי עילית, וחזון ברור עשוי להעמיד אותה במקום מרכזי בזירה. כעת הכדור אצל צוקרברג, ואם הוא יצליח לממש את החזון, מטא לא רק תוביל את מהפכת ה-AI – היא גם תמצא את הדרך להפוך אותה לרווחית.

מקורות:

יאהו פייננס

 

 

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע”מ (להלן: “החברה”). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו”ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ”ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
הכותב מחזיק בניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

78.47.42.53
דילוג לתוכן